Rekordmange piger på maritim uddannelse: Anna og Rosa drømmer om at sejle

Foto: Anders Hestbek

Søndag var der introdag for elever på Maritim Student-uddannelsen i Frederikshavn. I år er halvdelen af eleverne piger

En gymnasial uddannelse med fokus på det maritime – krydret med et togt med skoleskibet Danmark. Det er, hvad 33 elever på Maritim Student-uddannelsen kan se frem til.

Søndag var der introdag for eleverne på uddannelsen, der er resultatet af et samarbejde med Frederikshavn Gymnasium og MARTEC. Her blev de nye elever og deres forældre indlogeret på skolehjemmet, hvor de sammen skal tilbringe den første dag.

De maritime erhverv er traditionelt set domineret af det mandlige køn, men i år har rekordmange piger søgt ind på uddannelsen i Frederikshavn, og halvdelen af eleverne på årgangen er piger.

En af dem er 16-årige Anna Eskerod fra Skagen.

- Jeg vil gerne være noget indenfor skibsverdenen, og så tænkte jeg, at det kunne være en god oplevelse. Jeg glæder mig til at møde nye mennesker og komme ud og sejle, siger Anna Eskerod, der også havde overvejet at uddanne sig til lastbilmekaniker.

 

Foto: Anders Hestbek

Også 17-årige Rosa Marie Jensen fra Aalborg er blandt de nye elever på uddannelsen. Hun drømmer om at komme ind til Søværnet.

- Man er sammen på en anden måde, når man sejler. Fællesskabet er også bedre, end hvis det var på en normal arbejdsplads, siger hun.

Udover maritim og gymnasial undervisning har eleverne blandt andet mulighed for at prøve kræfter med sejlads, kajak, stand up paddle board og crossfit. Eleverne kan desuden arbejde på et studiejob hver mandag og onsdag morgen.

Kilde: TV2 Nord / Dato: 9. august - 2020

180 meter lang flydedok er nu på plads i Frederikshavn

En kæmpe investering på mere end 100 millioner kroner er nu sejlet på plads i Frederikshavn. Den 180 meter lange flydedok er kommet

Det har taget 15 måneder at bygge den 180 meter lange flydedok, Dock 5, som koster over 100 millioner kroner. Nu, efter 25 dages sejlads fra Tyrkiet, har den nået sit mål på Orskov Yard i Frederikshavn, hvor modtagelseskomiteen er sejlet ud for at møde den.

- Det er helt vildt. Jeg har jo glædet mig enormt. Der har været op- og nedture undervejs, men det her er absolut en super god dag, siger Lars Fischer, Direktør, Orskov Yard. 

Ud over at øge kapaciteten, så kan dokken tage skibe ind, som stikker dybere end de andre dokker på Orskov Yard, og så er det nyt.

- Vi ved det alle sammen. Ældre udstyr bruger du flere penge på at vedligeholde. Her er alt nyt. Det vil sige, at vores vedligeholdelsesomkostninger på den her, skulle være lave, forklarer Lars Fischer. 

Borgmester glæder sig over maritime-arbejdspladser

Det går godt i den maritime branche i Frederikshavn. Havnen udvider, og store borerigge kommer til byen for at bliver serviceret eller hugget op. Dertil en ny flydedok til byen. Det betyder arbejdspladser, og det gør borgmesteren godt tilfreds.

- I de her tider, hvor vi både får Thyra-felterne ind og hvor der er arbejdspladser i det, og Orskov får sådan en stor dok - selvfølgelig også med henblik på at skabe arbejdspladser, der er det svært ikke at smile om morgenen, siger Birgit S. Hansen (S).

Bugserbåden skubber den nye dok det sidste stykke ind til kajen i Frederikshavn. Den nye flydedok afløser en gammel flydedok, som blev over 100 år gammel. Direktøren vil dog ikke love at det samme kommer til at ske med den nye.

- Jeg kan ikke love dig, at den bliver 100 år, men 50 år skulle det i hvert fald gerne blive - og måske lidt mere, siger Lars Fischer.

Kilde: TV2 Nord / Dato: 8. august - 2020

Alt fra madrasser til møtrikker skal væk: Tyra Øst skaffer arbejdspladser til Frederikshavn

Når platformen Tyra Øst skal ophugges og tømmes for inventar i Frederikshavn, så gavner det hele byen.

Natten mellem mandag og tirsdag ankom første del af Danmarks største gas- og oliefelt til Frederikshavn Havn.

Tyrafeltet, som gas- og oliefeltet rettelig hedder, har i 35 år været Danmarks største leverandør af naturgas. Platformen, der tidligere blandt andet har været hjem for omkring 100 medarbejdere på Tyra Øst i Nordsøen, skal tømmes for alt inventar og ophugges ned til mindste møtrik.

Ophugningen af Tyra Øst bliver Danmarkshistoriens største offshore genanvendelsesprojekt og skal ophugges og genanvendes af M.A.R.S. på Frederikshavn Havn.

- Vi forventer, at det vil generere 150-200 arbejdspladser i direkte M.A.R.S.-regi, siger Kim Thygesen, der er direktør for M.A.R.S. i Europa.

Nyt Tyrafelt i 2022

I 35 år har Tyrafeltet stået ude i Nordsøen. Stålkonstruktionerne på hele Tyrafeltet vejer det samme som tretten Eiffeltårne, så i løbet af årene er benene sunket fem meter ned i havbunden. Det betyder, at platformene ikke længere er sikre. Store bølger vil nemlig kunne nå op på platformen, hvor folk arbejder. Derfor skal første del af Tyrafeltet nu ophugges.

- Det, at der er nye arbejdspladser i udsigt, at de kommer nu her, betyder noget for os – hver eneste arbejdsplads betyder noget, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).

Bag nedrivningen står det franske olieselskab Total, der forventer at genanvende 95 procent af materialet fra Tyra Øst.

- Derfor har vi lavet et stort arbejde i at bedømme værfter – her var Frederikshavn bedst, siger Morten Hesselager, der er projektdirektør på Tyra-genopbygningen for Total.

Ny del ankommer i weekenden

Den anerkendelse, Frederikshavn havn har nu, er ikke kommet fra den ene dag til den anden. I flere år har Frederikshavn Kommune investeret stort i havnen.

- Og så har vi været ude og se, om vi kunne tiltrække nogle store virksomheder, der har nogle store arbejdspladser med, og det er frugten af det arbejde, vi ser her, siger Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).

Selvom arbejdet med Tyrafeltet ikke er gået i gang endnu, så er det ikke sikkert, at det altid vil være det største danske projekt.

- Jeg synes, at interessen for vores set-up her i Danmark har været ekstremt stor, og det er vi meget taknemlige for, fordi det sætter os på verdenskortet, og jeg er sikker på, at det her ikke er det sidste projekt, vi får, siger Kim Thygesen.

Total, der står for nedtagningen af Tyrafeltet, regner med, at den næste del af feltet ankommer til Frederikshavn i weekenden.

Kilde: tv2nord.dk

Stor stigning i ansøgertallet til Martec: Ministeren og direktøren jubler

I forbindelse med en maritim uddannelsesdag viser Martec her, hvordan undervisningen vil foregå. Arkivfoto: Hans Ravn

I alt har 9.128 søgt ind på en videregående uddannelse i Nordjylland

 I forbindelse med en maritim uddannelsesdag viser Martec her, hvordan undervisningen vil foregå. Arkivfoto: Hans Ravn

NORDJYLLAND: Søndag offentliggjorde Uddannelses- og Forskningsministeriet antallet af ansøgere til de videregående uddannelser.

Det er hele Danmark steget med syv procent fra 88.754 i 2019 til 94.604 i 2020. For Region Nordjyllands vedkommende er antallet af ansøgere procentuelt steget tredjemest med en stigning på fire procent i forhold til sidste år, og ligger i år på i alt 9.128 ansøgere til en videregående uddannelse.

Det springer især i øjnene at ansøgertallet til Martec (Maritime and Polytechnic University College) er steget med 23 procent.

 Stigningen i ansøgertallet til Martec glæder selvfølgelig nordjyde og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Det blå Danmark har en meget stor efterspørgsel efter de her elever, så det glæder mig meget, at der en markant stigning i ansøgertallet, siger hun til NORDJYSKE.

Ane Halsboe-Jørgensen besøgte Martec i 2019. Arkivfoto

Ane Halsboe-Jørgensen besøgte Martec i 2019. Arkivfoto

Ministeren fremhæver, at hun sammen med regeringen har sikret en pulje penge, som gav de maritime uddannelser mulighed for at øge antallet af studiepladser.

- Jeg har selv været med til at gøre reklame for uddannelsen, og det er dejligt at se, at det har båret frugt, og forhåbentlig ser vi ind i, at der er endnu flere, der tager maritime uddannelser i fremtiden, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Københavns Universitet har også oplevet en stigning i ansøgertallet på 23 procent - men det får ikke uddannelses- og forskningsministeren til at løfte armene over hovedet.

- Der er rigtig mange af dem, som har søgt ind på Københavns Universitet, som har valgt en uddannelse som deres førsteprioritet, hvor der måske ikke plads. Men det har de måske på Martec, siger hun.

- Vi kan optage dem, der har søgt

På Martec bekræfter direktør Pia Ankerstjerne, at der er plads til de studerende.

- Vi har gjort klar til at kunne tage flere ind, så vi kan optage dem, der har søgt, siger hun til NORDJYSKE.

Borgmester Birgit Hansen, Frederikshavn, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og direktør Pia Ankerstjerne i forbindelse med ministerens besøg på uddannelsesinstitutionen i 2019. Arkivfoto

Borgmester Birgit Hansen, Frederikshavn, uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og direktør Pia Ankerstjerne i forbindelse med ministerens besøg på uddannelsesinstitutionen i 2019. Arkivfoto

Hun er også glad for, at det er lykkedes at tiltrække flere ansøgere - især set i lyset af, at der tilsyneladende er jobs at få på trods af corona-krisen.

- Vi kan se at dem, som lige er dimitteret, er kommet ud i job på trods af corona, siger Pia Ankerstjerne.

Martec har øget sin tilstedeværelse på sociale medier og har i år forsøgt at målrette budskaberne mod især en specifik målgruppe.

- Vi har gjort en del ud af, at promovere vores uddannelser over for kvinder. Det er mindre end seks procent i de maritime erhverv, der er kvinder, så der et enormt potentiale, siger hun.

Kilde: nordjyske.dk / Dato: 05.07.2020

The Yard is back at full speed

We had many vessels at the yard when Covid19 hit Denmark, and despite the difficulties that arose due to the lock-down of society, we managed to redeliver the vessels on time. This could only have happened because of increased utilization of our local workforce and the large flexibility from the foreign inspectors to finish the job before heading home.

As a consequence of the closed borders from mid March we had cancellations and postponements of the orders, that were booked in April and May. Because of this we were forced to send home 86 of our 187 blue-collar workers due to the reduced workload.  Throughout the entire situation we have followed the authorities advice, and fortunately we have not had a single coincidence with Corona-virus on the yard.

We are now back at full speed – all blue-collar workers are back, and we currently have 8 vessels in the yard. The main part of the workload is coming from new projects including three fishing vessels, two OSV´s, a tanker, and an inspection vessel. Furthermore, we have some postponed projects to be executed in the next few months. This summer is for sure going to be busier than previous years.

Source: Orskov.dk