Fire studerende vil lette besværet for patienter med kateter

De har fået en genial ide: Sygeplejerske og tre sømænd bag opfindelse til tusindvis af patienter

Mikkel, Annelie, Thomas og Valdemar har udviklet et tilbud til patienter, der har fået anlagt et kateter. Foto: Kim Dahl Hansen.

Mikkel, Annelie, Thomas og Valdemar har udviklet et tilbud til patienter, der har fået anlagt et kateter. Foto: Kim Dahl Hansen.

FREDERIKSHAVN:Selv om søfartsskolen Martec i Frederikshavn for en stor del ligger øde hen, er der liv og sommerfugle i maven på fire studerende i et undervisningslokale. De skal om få minutter pitche deres ide. Det er resultatet af et utradtionelt samarbejde mellem en sygeplejestuderende fra UCN i Hjørring og tre maskinmesterelever fra Martec. Samarbejdet startede på en innovationscamp i marts, og i dag skal ideen præsenteres digitalt i de Regionale Mesterskaber i Entreprenørskab.

- Mange patienter, som får anlagt et kateter på grund af vandladningsproblemer, har problemer med smerter og gener, bl.a. på grund af mangel på fiksering af kateteret, og der er også stor risiko for urinvejsinfektioner. Vi har opfundet en kateterbuks med særlige lommer til opbevaring af kateterposen og en fiksering af slangen i linningen, fortæller sygeplejestuderende, Annelie Lykke Landgaard Ottesen, der har været den sundhedsfaglige ekspert i projektet.

Der findes ikke lignende bukser på markedet. Der findes et firma, der laver en anordning, hvor det kun er ét bukseben, man trækker på, og den løser ikke alle udfordringerne. I gruppens løsning bliver kateteret en mere diskret integreret del af et par almindelige hospitalsbukser, samtidig med at den løser nogle af de gener, der typisk opstår med kateterposen.

Stort potentiale

- I dag ser man patienter, der går med deres kateterposer i hånden, når de f.eks. skal ud og hente noget at drikke, og det er ikke hensigtsmæssigt. Så det handler også om bedre hygiejne, fortæller Annelie.

Potentialet i at udvikle en bedre løsning er stort. Gruppen, der har kaldt projektet "MindYou", har især fokuseret på mandlige patienter med kateter. Det er op mod 17 procent af alle mandlige patienter på sygehusene, der får anlagt et blærekateter. Det er fx. patienter med prostataproblemer, men også nyopererede patienter med mange andre sygdomme, kan i en periode have brug for et kateter.

Det er ikke sikkert, at de tre maskinmesterelever Valdemar Stokbro, Mikkel Pedersen og Thomas Risdahl Krogsgaard får meget kredit på havnen for at have deltaget i udviklingen af en kateterbuks til sygehuspatienter, men de har alligevel fået en masse relevant ud af samarbejdet.

- Det handler jo om tværfagligt samarbejde, erhvervsøkonomi og management, som vi høj grad også skal lære. Det her er jo også iværksætteri, og vi tror da så meget på ideen, at det skal udvikles yderligere, siger Valdemar Stokbro.

Valdemar og Annelie stod for at fremlægge ideen for dommerne.  Foto: Kim Dahl Hansen

Valdemar og Annelie stod for at fremlægge ideen for dommerne. Foto: Kim Dahl Hansen

- Det har været en vild tid, Vi er gået fra at være studerende til pludselig at være iværksættere og bruge rigtig meget tid på at udvikle vores ide. siger Annelie Lykke Landgaard Ottesen, der selv syede den første prototype af buksen.

Annelie og Valdemar kommer pludselig på skærmen foran dommerne i entreprenør-konkurrencen. De har fire minutter til at præsentere deres ide og forretningsplan. De fortæller bl.a. ,at starten kan blive en prøveperiode på sygehusene i Region Nordjylland.

De synes bagefter, at de fik sagt det vigtigste. Der er godt 30 grupper med i det regionale mesterskab. Uanset hvordan det går i konkurrencen er de sikre på, at kateterbuksen skal ud over stepperne - både i Danmark og i udlandet.

Senere på dagen fik gruppen besked på, at kateterbuksen er blandt de fem bedste ideer i konkurrencen, som nu går videre til Danmarksmesterskabet.

Kilde: Nordjyske.dk / Dato: 06.05.20